Co Čech, to houbař. O tuzemcích se říká, že je sběr hub jejich národním sportem, ale opravdu jsou všichni znalci nebo hrozí leckomu z neznalosti otrava? Ročně vyhledá pomoc odborníků asi 400 lidí, kteří se otráví nebo přiotráví různými druhy nejedlých hub. Jak se tomuto vyhnout? Jak se naučit poznávat i jiné druhy než jen hříbky, poddubáky neboli modráky či kozáky? Existuje množství chutných typů, které stojí za vyzkoušení. Velký kurz houbaření je otevřený všem, kteří touží odhalit další tajemství lesa a přinášet plné košíky celoročně. Stačí se přihlásit a pod vedením zkušeného mykologa s padesátiletou praxí odhalit houbařský svět nabízející neskutečné možnosti!
Pro zkušené houbaře i začínající mykology
Víte, že houby si může každý nasbírat i na jaře v městském parku? Ano, zkušený mykolog poradí hned na začátku kurzu, kde hledat a jak poznat sírovec žlutooranžový. Někdy je možné jít na jeho sběr dokonce se žebříkem. Nevěříte? Patří mezi nejchutnější druhy a byla by škoda neobjevit jeho krásu, přičemž roste hned za obytnými domy a bytovkami. Úvod neplacené části kurzu patří této houbě a léčivkám, především královské houbě Reishi, která má krásný český název leklokorka lesklá, nebo také hlívě ústřičné patřící mezi obzvláště vyhledávané houby pro své nezaměnitelné vlastnosti.
Vstup do kurzu je zdarma a nezavazuje vás k nákupu
Májovka pro radost, choroš namísto klobouku
Zkušený mykolog v rámci neplacených videí přestaví ještě májovku. Čirůvka májovka je pohlazením na duši houbaře a potěšením pro všechny strávníky, jak poznat tuto jedlou houbu? Odpovědi se každý účastník dočká, stejně jako odhalení tajemství houbařského klobouku z choroše, což je téma dalšího dílu. Pokrývka hlavy není jedinou možností, kterou choroši nabízejí, existují jich totiž stovky druhů! Poslední video v rámci neplacené části kurzu se věnuje pečárkám, které mnozí považují za žampiony. Ale pozor, nejsou některé pečárky nebezpečné a jedovaté? Vstupte do kurzu a uvidíte!
Sbírání hub od jara do zimy
Placenou část Velkého kurzu houbaření odstartují čtyři rozsáhlé celky zabývající se jarními, letními, podzimními a zimními houbami. Zkušení houbaři totiž vědí, že sbírat jedlé lesní plody lze po celičký rok. Zařadíte se také mezi profíky, co překvapí hosty houbovou smaženicí i v zimě? V rámci kurzu nechybí tipy na atlas hub nebo houbařskou encyklopedii, ale samozřejmostí jsou též rady na sbírání, protože igelitová taška opravdu není tím nejlepším řešením. Proč hrozí druhotná otrava? Co dělat v případě nevolnosti nebo otravy z hub? To vše se dozvíte od odborníka, který současně odpoví na otázku, kdy vyrazit na houby a kdy raději zůstat doma.
Výtečné hříbky? Pozor na jedovaté druhy!
„Praváky pozná přece každý!“ Tento názor zastává mnoho laiků, ale každoroční výjezdy záchranářů hovoří o opaku. Které druhy hřibů a hřibových hub jsou jedlé, kterým se naopak vyhnout, protože jsou prudce jedovaté? To platí samozřejmě i pro holubinky, kterých lze v tuzemsku najít na stovku druhů, což je další téma, které mykolog otevře. I muchomůrky se dají totiž jíst, nevěříte? Nejsou všechny smrtelně jedovaté, jak se traduje, ale opatrnost je při jejich sběru rozhodně na místě. Zkušený expert v rámci kurzu neopomine zmínit i další houby, jako jsou penízovky, kačenky, závojenky, škárky, hnědáky, psivky, prášivky, pýchavky, polničky nebo kožovky. Za připomenutí stojí též exotické houby, které v jižních oblastech našeho území rostou. A na závěr? Nesmí bezesporu chybět téma skladování hub, sušení nebo zamrazování či vysvětlení nejčastějších mýtů. Vstupte do světa, ve kterém hrají hlavní roli houby a houbaření. Jistě nebudete litovat!
Vstup do kurzu je zdarma a nezavazuje vás k nákupu